Äriideede esitlus aulas.Sündmus 

Gümnasistid esitlesid äriideid

29. septembril 2021 toimus kooli aulas juba neljandat korda suurejooneline äriideede esitlus, kus Kuristiku gümnaasiumi 10. ja 11. klasside õpilased tutvustasid vastvalminud äriideid.

Kuristiku gümnaasiumi majandussuuna 10. ja 11. klassi õpilased on juba möödunud õppeaastast majandustundide raames tegelenud uudsete ja omanäoliste toodete ja teenuste disainimisega. Et keerulise olukorra tõttu polnud võimalik kevadel üritust korraldada, lükkus konkurss uude õppeaastasse. Septembri lõpuks olid õpilaste äriideed võtnud niisuguse kuju, et neid sai esitleda teistelegi.

Iga-aastase äriideede konkursi mõte on elujõulise toote või teenuse loomine, millel oleks turgu juba täna, aga ka mitme aasta pärast. Majandusõpetuse õpetaja Maarja Kikase sõnul algab kogu protsess algusest ehk äriidee leidmisest.  Sellele järgneb põhjalik äriidee analüüs, mille käigus ideed muudetakse ja täiendatakse. Hiljem valmistatakse toote/teenuse prototüüp, teisisõnu esialgne mudel, ning salvestatakse äriideed tutvustav videoklipp, koostatakse one pager (üheleheküljeline ülevaade ärimudelist) ja valmistutakse esitluseks.

Maarja Kikas: “Esmalt tuleb õpilastel välja mõelda idee ning seejärel seda nii palju edasi arendada, et valmiks lihtsustatud ärimudel.“

Happy Family liikmed, 11. klasside õpilased Nelle Paavle, Mikk Simakovitš ja Karoliina Lotta Kangust, on valmis oma ideega maailma vallutama.
Happy Family liikmed, 11. klasside õpilased Nelle Paavle, Mikk Simakovitš ja Karoliina Lotta Kangust, on valmis oma ideega maailma vallutama.

Kooliperele esitleti kokku üheksat äriideed, mille hulgas oli nii teenuseid kui ka tooteid. Enamik tooteid olid niisugused, mida võiks kohe teoks tegema hakata.

Et noored tunnevad iseennast kõige paremini, oli äriideede hulgas mitmeid õpilaste vajadusi ja probleeme lahendavaid tooteid. Nii esitles Happy Family trukkide abil eemaldatavat kapuutsiga pusa, mis pälvis õpilaste ja kohal olnud õpetajate suure poolehoiu.

Veel teinegi tiim LEEK oli välja tulnud mugava ja omalaadse disainiga pusaga, millel on kasutatud siiditrükki. Oma sihtgrupina tõid nad välja 15-25aastased noored, kes soovivad stiilselt ja omanäoliselt riietuda.

Viiest liikmest koosnev 5xLõbusam pakkus võimalust soetada e-poe kaudu soodsa hinnaga stiilseid juhtmekaitsmeid, mis pikendavad juhtmete eluiga ja ennetavad nende purunemist, säästes seeläbi keskkonda, vältides uue juhtme soetamist.

Rohelise Kooli põhimõtetest ajendatuna oli äriideedena välja töötatud ka rohelisi tooteid. Neile, kes soovivad tuua oma (elu)ruumidesse veidi ilu ja rohelust, hinnates seejuures mugavust, oli X-Terraarium kombineerinud kompaktsed terraariumid – klaasist anumad, kuhu on liiva, mulla ja kivide peale paigutatud vähenõudlikud ja vastupidavad toataimed.

G&G oli algajatele taimekasvatajatele kokku pannud taimekasvatuskomplekti. Õpilaste sõnul sobib toode neile, kes soovivad võimalikult väikese vaevaga kodustes tingimustes taimi kasvatada, kuid võib-olla kahtlevad, millest täpselt alustada.

Uudse äriideena oli neljaliikmeline S.E.M.A. loonud mobiilirakenduse, mis pakub Tallinna ja Tartu piires võimalust tuua tervislik piknikukorv pargis või metsas aega veetva inimeseni. Sõltuvalt inimeste arvust on valikus mitmesuguse sisuga korvid: paaridele, peredele, sõpruskondadele. Tellida saab mugavalt äpi kaudu, kust näeb tervislikku menüüd ja seda, millal korvike tellijani jõuab.

Erilise disainiga multifunktsionaalsete prillide idee tõi Novissimusele konkursilt 2. koha.
Erilise disainiga multifunktsionaalsete prillide idee tõi Novissimusele konkursilt 2. koha.

Novissimus tutvustas erilise disainiga multifunktsionaalseid prille, mida saab kasutada kas päikeseprillide, 3D prillide või nägemisprillidena. Noorte sõnul on otstarbetu raisata aega, raha ja vajalikku ruumi, kui on olemas mugavam alternatiiv. Magnetiga raamiga prillid on mugavad, tänu millele on klaaside vahetamine lausa lust. Komplekti kuulub ka kompaktne prillitoos ja puhastuslapp.

Äriideede esitlusel oli esindatud ka kaks õpilasfirmat. ÕF Aarid tutvustas matemaatilist tegevustekki, mis aitab õpiraskustega õpilastel harjutada liitmist ja lahutamist. Noorte sõnul sobib tegevustekk lasteaia- ja esimese kooliastme lastele. Mängualus koosneb eri värvi ruutudest, millele paigutatakse vineerist numbriplaadid, mida saab liigutada enda äranägemise järgi. Mängunuppudeks on pehmed ja pikkade juustega heegeldatud  Aarid, mida saab mänguplatsile visata. Vastavalt sellele, missugusele numbrile Aarid kukkusid, tehakse liitmis- või lahutamistehe. Kui püsimatul õpilasel on laua taga raske keskenduda, siis läbi seesuguse mängu on abstraktset liitmist-lahutamist ehk kergem harjutada.

Esitlust külastanud õpetajate arvates on matemaatilisel mängul õppetöös kindel koht.
Esitlust külastanud õpetajate arvates on matemaatilisel mängul õppetöös kindel koht.

Sarnaselt eespool mainitud G&G meeskonna äriideele esitles õpilasfirma ALGUS  elustiilitoodet – pisirohe kasvatuskomplekti. Komplekti kuuluvad mahemuld ja seemned ning unikaalne teetass, mis on saadud nn teise ringi kauplusest. Oma klientidena näevad nad nii noori kui ka täiskasvanuid, kes tahavad ise  näpud mulda pista. Õpilaste sõnul pakub komplekt suurepärast õpikogemust eelkõige lastele, kellel taimekasvatamise kogemust veel pole. Võrsunud taim on mõeldud ärasöömiseks, pakkudes selle kasvatajale ühtlasi kulinaariaelamust. Võrsetest saab valmistada tervisliku ja maitsva salati või kasutada neid roogade kaunistamiseks.

Taimekasvatus pole veel olnud nii kiire ja lihtne. Pisirohe kasvatuskomplekti saaduseks on vitamiinirikas ja tervislik mikrosalat.
Taimekasvatus pole veel olnud nii kiire ja lihtne. Pisirohe kasvatuskomplekti saaduseks on vitamiinirikas ja tervislik mikrosalat.

Külalistena osalenud 10.-12. klasside õpilastel ja õpetajatel oli võimalik tutvuda kõikide lennukate äriideedega ning valida välja oma lemmik. Tänavuse parima äriidee tiitli pälvis Happy Family disainitud eemaldatava kapuutsiga pusa. Teisele kohale hääletas koolipere multifunktsionaalsed Novissimuse prillid ning parima õpilasfirma lahendusena premeeriti ÕF ALGUSe pisirohe ideed.

Äriideede esitlus aulas.
Äriideede esitlus aulas.

Päev oli asjaosalistele tegus ja toimunud üritus meeldejääv. Rõõm on tõdeda, et  ideid meie noortel jagub. Palju õnne kõikidele ettevõtlikele noortele, kes oma toote/teenusega võistlusel osalesid, ning lennukaid ideid edaspidiseks! Uute äriideedeni juba tuleval kevadel.

Hanna Kivila, meediaõpetuse õpetaja. Fotograafid Merely Laast, Jan Anders Võisula, Maarja Kikas

Rohkem pilte näed kooli galeriist.

 

 

Seotud artiklid