Intervjuu 

Kummardus bändile Bravo

Neljapäeval, 23. mail 2019 toimus kolmandat aastat järjest, nüüd juba traditsiooniks saanud vene keele üritus, mis oli seekord pühendatud Venemaa bändile Bravo. Sisuka teksti saatel esinesid õpilastele koolibänd ja solistid ning kontserdi läbiviijad. Kontserdi jooksul said õpilased tutvuda bändi kolme tegutsemisperioodiga, mis olid seotud solistide vahetustega, taustaks olid pildid bändi igast perioodist. Kontserdi eesmärk oli tutvustada 7.-11. klasside õpilastele vene bändi Bravo erilist ja mitmekülgset loomingut. Kontsert toimus vahelduvalt kahes keeles, et huvitavalt omavahel lõimida eesti keelt, vene keelt ja muusikat.

Parema ja lõbusama ülevaate saamiseks küsisime kõikidelt solistidelt nende arvamust kontserdi, oma esinemise ja paljude muude asjade kohta. Tulemused olid väga huvitavad ja erinevad. Tänan soliste, kes olid vastamisel väga vastutulelikud ja loomingulised!

Küsimused olid järgmised:
1. Kas teile kontsert meeldis? Kirjutage mõned laused oma muljetest.
2. Kui raske oli laulude ettevalmistamine ja häälduse õppimine?
3. Mida te arvate sellisest eesti ja vene keele ning muusika lõimingust?
4. Kas osaleksite ka järgmine aasta?

MARGARET
1. Kontsert meeldis väga. Pidi küll palju vaeva nägema, aga arvan, et lõpptulemus oli seda väärt.
2. Hääldus ei olnudki kõige raskem, hoopis sõnade pähe õppimine võttis suurema osa ajast.
3. Väga lahe, võiks järgmistel aastatel selliseid kontserte edasi korraldada.
4. KINDLA PEALE!

ROBI
1. Kontsert meeldis, vene keeles on ilus laulda (ise olin haige, seega natuke rikkus kogemust, aga üldiselt oli lahe).
2. Kõige raskem oli sõnade õppimine. Laulude ettevalmistamine muusikalises osas oli lihtne, aga raske oli jah (eelnevalt mainitud) sõnu õppida, pole harjunud kiiresti ja soravalt vene keelt rääkima.
3. Eesti ja vene keele lõimingut väga ei toimunud ju? Oli lihtsalt Vene bänd Gruppa Bravo lauludest kontsert, aga kui arendada seda edasi mingit pidi (näiteks mingi Nõukogude ajal tegutsenud Eesti muusikutest vms), siis saaks lõimida kuidagi. Aga vahelduseks oli selline üritus küll.
4. Ikka osaleksin, aga siis võiks kuidagi saada nii, et enne, kui klassidesse minna, pidada nõu kooli muusikalise osakonnaga, et arutada kõiki võimalusi ja keda kaasata üritusele, et ei tekiks neid arusaamatusi, mida oli ürituse eel väga palju.

GERDA
1. Kontsert oli meeldiv, kuna saime täiesti teistmoodi elamuse, sest laulsime just vene keeles (mis pole mul absoluutselt selge). Mulle meeldis just see, et oli välja valitud üks bänd ja tegime ainult nende laule. Lood, mida ma laulsin, meeldisid mulle väga, isegi kui sõnadega natukene hätta jäin.
2. Häälduse õppimine polnud hull asi, kuna me õpime vene keelt kaks korda nädalas ja kuuleme seda igapäevaselt enda ümber nii koolis kui mujal. Sõnad sain kenasti hääldatud küll, kuid lood olid tempokad, seega kiire, hea ja selge hääldus osutus keeruliseks.
3. Lõiming on tore vaheldus, kuna muidu ma niimoodi vene keeles ei laulaks ja keeleline oskus on ainult positiivne.
4. Osaleksin järgmisel aastal hea meelega, kui lood pole igavad ja üritus on hästi korraldatud.

MEELIS
1. Jah, meeldis vägagi. Tehes midagi, mida pole varem mõelnudki teha, sel juhul siis vene keeles laulmine, on igat moodi tore, sellega hakkama saada on vägagi hea emotsioon.
2. Alguses, nagu iga laulugagi, oli raske, aga kuna see oli veel vene keeles, kahekordistus see kindlasti. Hääldamine õnneks oli toetatud õpetaja poolt, mis aitas väga palju.
3. Kindlasti väga huvitav ja saaks ka siis iga aasta bändiga kokkuleppele, tuleb sellest THE BOMM.
4. Järgmisel aastal üritaks kindlasti veel. Ütlen üritan, kuna seekord ei olnud ma kõige paremini ette valmistanud. Eks tulevikus näeb.

MAYA FELIISA
1. Kontsert meeldis mulle palju rohkem kui eelmistel aastatel. Ilmselt sellepärast, et oli paremini korraldatud ja koos bändiga.
2. Pähe õppimine ja keeruliste sõnade hääldamine valmistas natuke raskusi, aga kindlasti oli seda väärt.
3. Ma arvan, et see on väga äge ja kindlasti ka hariv.
4. Kui võimalus on, siis kindlast osaleksin ka järgmisel aastal.

GREG
1. Ma ütleks, et mulle küll meeldis see kontsert. See, et sai laulda keeles, milles tavaliselt ei laula, oli väga huvitav uus kogemus ning laulud ka olid erinevad ja huvitavad.
2. Ma ütleks, et laulude ettevalmistamine oli küll natuke keerulisem kui tavaliselt, sõnad ei tahtnud väga meelde jääda ja hääldamisega oli alguses probleeme ka.
3. Ma arvan, et see on huvitav ja hea kogemus ka inimestele, kes tavaliselt ei puutuks kokku sellise asjaga.
4. Ma arvan, et võib küll äkki, sest oli lõbus teha seda.

EDVIN
1. Ütleks, et kontsert meeldis. Sain esimest korda esineda laval n-ö solistina ja oli natukene hirmutav ja ka uus kogemus. Kontsert läks loodetavasti hästi, ei oska öelda, mida publik arvas ja tundis.
2. Kuna ma oskan vene keelt suhteliselt hästi, ei olnud mul endal hääldusega probleeme. Laulmisega ka ei tekkinud erilisi probleeme, kuigi kontserdil just väga hästi enda arvates ei läinud.
3. Suurt midagi selle kohta ei ole öelda. Kuigi on tore näha, et mõnikord lauldakse ka mitte ainult eesti ja inglise keeles, vaid mõeldakse ka vene keele laulude peale, kuigi seda juhtub harva.
4. Hetkel ütleksin, et ei osale, kuna enda arvates tegin ma lauludes ikka mõnuga vigu. Kuigi on suur võimalus, et järgmiseks aastaks mu arvamus muutub ning tuleb välja, et soovin uuesti ennast proovile panna.

KARMEN
1. Mulle meeldis kontsert väga. Olen ka eelmisel kahel aastal vene keele kontserdil esinenud, aga selleaastane oli neist kõige parem. Juba see, et me ei laulnud fonolt, vaid päris bändiga, andis hoopis teise tunde. Kuna ma laulsin ka esimest korda bändi ja solistidega, olin algul väga närvis, kuid proovid ja teiste toetus ning samas ka kriitika muutsid mind enesekindlamaks.
2. See võttis ikka aega. Kui aga kuulata lugusid päevast päeva, jäävad hääldus ja sõnad lihtsamini meelde. Muidugi tegime ka suurt tööd vene keele õpetajatega, alustades sõnade tõlkimisest ning lõpetades iga sõna täiesti õigesti hääldamisega.
3. Ma arvan, et see on väga efektiivne. Tänu muusikale ja vene lauljatele jääb külge õige hääldus, uued sõnad jäävad paremini meelde ja eesti aktsent ei ole nii suur.
4. Kui pakutakse siis muidugi osaleksin. Selle taga on muidugi paljude inimeste suur töö ja aeg, kuid ma usun, et see on seda väärt.

SANDRA
1. Jah, meeldis. Meeldis see, et me saime teada rohkem vene muusika stiilidest ja millist muusikat Venemaal tehakse.
2. Häälduse õppimine oli väga raske alguses, aga hiljem tuli väga ladusalt.
3. See on väga hea võimalus hääldust õppida, aga sõnadest on publikul raske aru saada.
4. Jah, osaleksin hea meelega, sest see aitab esinemisoskust arendada ja tore on kooli üritustel osaleda.

ARTJOM
1. Üldised muljed on, et oli vinge.
2. Laulude ettevalmistamine ja häälduste õppimine ei olnud raske. Laulud on lapsepõlvest selged ja tuttavad.
3. Eesti ja vene kultuuri lõimimine on väga oluline ja tähtis on panna sellele algus. Selline üritus on väga hea algus, kuid alati saab paremini ja tõhusamalt.
4. Vaatab.

ANNABEL
1. Kontsert meeldis mulle väga, sest Bravo laulud on väga head ja kaasahaaravad ning teised solistid laulsid suurepäraselt. Väga meeldis ka see, kuidas n-ö räägiti Bravo ajaloost.
2. Laulude ettevalmistamine oli päris raske, sest Youtube’st muusikaga laulmine on erinev koos bändiga laulmisest. Hääldamine oli alguses keeruline, aga hiljem ei olnud see enam nii suur probleem.
3. Väga hea on see, sest saab kuulata teise rahvuse popplugusid. Ning vene ja eesti keele lõimimine on tänapäeval väga aktuaalne. Ja väga tore on see, kui leitakse hästi palju erinevaid tegevusi, kuidas seda teha.
4. Osaleksin küll, väga huvitav kogemus oli.

 

Suur tänu pealtvaatajatele ja kõigile asjaosalistele!

 

Heleri H., 9.c klass. Fotograaf Liisa Laanemets

Seotud artiklid