Intervjuu 

Profesor de español ehk seikleja neljandalt korruselt

Intervjuu on tehtud Tallinna Kuristiku Gümnaasiumi inglise ja hispaania keele õpetaja Rolando Beaujoniga, kes on õpetanud koolis üle aasta. Keelte õpetamise kõrvalt tegeleb ta ka kooli näiteringiga.

Kust Te pärit olete?
Ma olen pärit Venezuelast.

Miks Te otsustasite tulla Eestisse ja Kuristiku Gümnaasiumisse?
Ma olen natuke hipi ja mulle meeldib mõelda, et Eesti valis minu, et siia tulla. Minu õde juba elas siin ning ma otsustasin teda külastada. Ma alguses ei mõelnud, et siia jääda. Siiamaani on kõik korras.

Millistes projektides olete osalenud?
Ma olen õpetanud vanglas, mis oli huvitav ja veidi kõhedust tekitav, aga sellega harjusin ära. Ma olen teinud paljusid asju. Ma olen koolides olnud algkooli õpetaja, peamiselt keelte õpetaja.

Kui kaua olete tegelenud näiteringiga?
Me alustasime näiteringiga sellel õppeaastal, kuid natuke hiljem. Umbes kaks kuud. Alustame värskelt.

Mida Te teete seal?
Me mängime näitemänge. Näiteks, me mängisime läbi Samuel Becketti “Act Without Words” ning praegu töötame Shakespeare “Suveöö unenäo“ adaptsiooni kallal ja me tegime selle zombi video Halloweeni jaoks.

Kes on näiteringi oodatud?
Kõik 7.-12. klassi õpilased on oodatud ja ka väljastpoolt inimesi.

Kas on vaja kogemust, et näiteringi liituda?
Mitte väga. Sul peab olema tahtmine innukalt õppida.

Mida Te arvate õpilastest, kes on näiteringis?
Ma armastan neid. Nad on väga motiveeritud, lahedad. Meid ei ole väga palju, kuid me loome sellise hea keskkonna. Nad on hämmastavad.

Mida Te arvate oma kaasõpetajatest?
Need, kellega olen rohkem kokku puutunud, on lahedad. Üldiselt on kõik väga lahked ja mind soojalt vastu võtnud.

Kas nad tunnevad ennast mugavalt Teiega rääkides? Kas nad on närvilised, sest peavad Teiega inglise keeles rääkima?
Ei, mitte eriti. Nad ei räägi palju inglise keelt, kuid nad üritavad ja mina samuti üritan rääkida nendega oma vigases eesti keeles. Meil on tööd väga palju ning selletõttu ei ole me jõudnud üksteisega palju suhelda.

Kuidas Teile meeldib Kuristiku ja kui palju aastaid olete siin olnud?
Mulle siiani meeldib Kuristiku. Olen olnud siin umbes üks aasta.

Kus Te varem õpetasite ja mitu aastat?
Ma õpetasin Tallinna Inglise Kolledžis ning olin seal kolm aastat.

Miks Te siia üle tulite?
Sest, et ma ei olnud õnnelik ja nemad samuti, kokkuvõtvalt öeldes. Siin olles ma tunnen, et inimesed loodavad minult rohkem ja mulle on antud kohustusi ning siiani tunnen, et mind väärtustatakse.

Kuidas Teile meeldib Eesti ja mis on Teie lemmik koht?
Mulle väga meeldib Eesti. Võru on üks lemmikutest, sest seal sa tunned kergendust nähes mägesid ja võimsaid metsi. Siin on igal pool võimsad metsad. Kaks suve tagasi alustasin ma matkamist Eesti-Läti piiri peal, et minna Lõuna-Prantsusmaale ning ma nautisin tervet maastiku. Mulle väga meeldib keel ka.

Mida Te teadsite Eestist ja eestlastest enne siia tulekut?
Ma teadsin natukene oma õe kaudu.

Kui hästi Te räägite Eesti keelt?
Ma saan aru rohkem kui inimesed arvavad. Mul on vahepeal raske ennast arusaadavalt väljendada. Ma tean, kui halvasti ma kõlan. Ma õpin seda igapäevaselt teisi kuulates, mis on päris raske, kui rääkida eesti keelest. Ja siis on ka mõningad väljendid, mida olen ära õppinud, mis mulle väga meeldivad. Näiteks, “Lilled minu rajal”.

Kas Te plaanite elama jääda Eestisse?
Ma mõtlesin siia jääda paariks aastaks aga lõpuks soovin minna ka mujale, et saada uusi kogemusi ja siis jälle siia tagasi tulla.

Milliseid riike sooviksite külastada?
Ma tegelikult tahaksin külastada igat maailma piirkonda. Riikidest, mida kindlasti tahaksin külastada, on Austraalia ja Uus-Meremaa. On kaks riiki, kuhu soovin mõneks aastaks elama jääda: Lõuna-Hispaania ning Kesk- ja Lõuna-Prantsusmaa.

Mida arvate Eesti toidust?
Mulle meeldib. Mulle eriti meeldib, mida teete marjadega ja meeldivad ka kodused toidud nagu pudrud. Minu arvates need on hästi hubased toidud. Meeldib ka must leib ja piimatooted nagu kohupiim, hapukoor, kodujuust jne. Ma olen ka verivorstidega tuttav, me sööme neid ka minu kodumaal.

Võrrelge enda noorusaega kui Te ise koolis õppisite Kuristiku kooli õpilastega ja õppimisvõimalustega.
Te ei kujuta ette, kuidas teil vedanud on. Paljud teist ei kasuta ära oma võimalusi. Kui ma olin teismeline, siis olukord ei olnud nii halb kui praegu minu kodumaal. Poliitikuid hariduse teema ei huvita, sellepärast ongi haridus kehv. Mul endal oli häid õpetajaid palju ja mul oli suur huvi õppimise vastu isegi kui mul ei olnud palju võimalusi. Ma õppisin inglise keele selgeks iseseisvalt, sest meil ei olnud palju inglise keele õpetajaid vigase süsteemi tõttu. Meil oli ka kahe õppeaasta jooksul paar prantsuse keele tundi ning prantsuse keele õppisin samuti iseseisvalt ära. See kõik sõltub kui huvitatud sa õppimisest oled. Gümnaasiumiharidus seal on kohustuslik. Sa ei tohi välja kukkuda, sest muidu sa ei leia tööd.

Huvitavaid fakte Teie kohta? Hobid? Anded?
Ma olen hea paljudes asjades, millega tegelen. Ma oskan natuke kitarri mängida. Huvitab veel teater, kirjutamine, tantsimine.

Millist muusikat eelistate?
Mulle meeldivad erinevad žanrid nagu näiteks klassikaline muusika, afro-muusika, džäss, etniline muusika, hip-hop ja muud.

Aga Eesti muusika?
Mulle meeldib Eesti muusika, eriti traditsiooniline muusika. Ma ise mängin parmupilli. Bändidest on mu lemmik Trad Attack!.

Kui õpilased tulevad Teie juurde, kas Te eelistate, et nad räägiksid Teiega eesti või inglise keeles?
Ma eelistan, et nad räägiksid minuga inglise keeles, et nad saaksid harjutada inglise keeles suhtlemist aga kui ei ole võimalik, siis ma üritan rääkida nendega eesti keeles nii palju kui suudan.

Mida arvate Eesti talvest?
Mulle meeldib see, talv ja lumi on tore. Aga talveperiood võiks natuke lühem olla, see pime aeg hakkab tasapisi ära tüütama.

Kas ananass käib pitsa peale?
Minu jaoks ei ole see probleem, kui ananass on pitsa peal. Sa sööd pitsat nii, kuidas tahad ja ma söön seda nii, kuidas mina tahan ja kõik on õnnelikud.

 

Karita, fotograaf Isabel, 11. klass

Seotud artiklid