Sündmus 

Imeline! Kuristiku noored tegid teadust!

Tänavu toimus meie koolis teist korda Teadlaste Öö festival, millest võtsid osa kõik õpilased ja töötajad. Erinevate töötubade läbiviimisel olid abiks klassijuhatajad ja 12. klasside õpilased.

Päev algas kogunemisega staadionil, kus keemiaõpetaja Iti-Kärt Kiivit viis läbi põneva katse koos paari õpilasega. Üks neist, kelle ma kinni püüdsin, oli 10. klassi õpilane ja ÕE president Robi Pinta. Robi, kes oli väga õhinal katsest, nägi võimalust katses osalemisega keemias hea hinne saada ning oli esimene julge vabatahtlik enda klassist.

Esimesena püüdis õpilaste pilke ja vaimustust metallvilla sädemed ja elevandipasta katse. Katse vedelikega koosnes toiduvärvist, tavalisest veest, nõudepesuvahendist ja kuivpärmist. Keemiaõpetaja kasutas lisaks nimetatule muidugi ka kangemat ainet. Katse tulemuseks oli kogu vedeliku tohutu paisumine ja auramine. Kui tavaliselt hoiatatakse kodus mitte järgi proovida, siis seekord nii öelda ei saa. Väikesed lapsed olid sellest väga vaimustuses ja erinevad protsessid pakkusid huvi ka suurematele.

Põnev päev jätkus töötubades: söödava paberi valmistamine, õhupalliraketi lennutamine, inimese naha pindala mõõtmine, salakirja koostamine ja lugemine, 3D prillide valmistamine ja katsetamine, lennukite voltimine paberist, hologrammi ja langevarju valmistamine, keemilisi katseid koolajoogi ja Mentosega. Eriti pakkus lõbu õpilastele nahapindala arvutamise ülesanne, mille käigus sai kaasõpilasi ajalehtedesse mässida. Segadus tekkis nii tüdrukute kui ka poiste seas kui hakkas pihta robotite valmistamine. Nii jõudis mõnele õpilasele kohale tõsiasi, et füüsika on vajalik ning tunnis keskendumine võib suureks abiks olla katse tegemisel.

11. klassi õpilase, hakkaja Karl-Olafi tiim aga jagas muljeid pettumusest ning segadusest, mis neil tekkis roboti valmistamisega. Loodud robot ei allunud tiimi korraldustele ja tekitas kartust. Aga siiski oli neil suur rõõm kokkupandu üle, mis oli võrreldav koopainimese tule avastamise tundega. Päev lõppes banaani DNA võtmisega, mida peeti õpilaste seas huvitavaks ja arvati, et on hea, kui sellist üritust korraldatakse. Saab vabamalt õpetajaga suhelda, keemia hinnete üle muretsemata. Kogu päev oli sisustatud ja huvitav. Rõõm on tõdeda, et meie kooli õpilastel on võimalus sellisest kogemusest osa saada. Järgmiste katsetusteni!

Mai-Liis ja Mariel, 11.klass

Vaata pilte galeriist ja videot:

Seotud artiklid